חזרה ללימודים

זמן קריאה משוער: 4 דקות ו-52 שניות

יולי הוא חודש מצוין להיערכות לשנה"ל הבאה

לא, לא התבלבלתי.
שוק החזרה ללימודים מוערך בכ – 500 – 300 מליון ש"ח, רובם בהוצאות המבוצעות בחודשיים שלפני תחילת הלימודים ואין שום סיבה שאנחנו נהיה המממנים העיקריים שלו 🙂
היערכות מוקדמת תותיר לנו די זמן לתיכנון ולהשוואת מחירים ותעזור לנו להימנע מקניות יקרות, כפולות או חסרות, כתוצאה מלחץ של הרגע האחרון.

על קצה המזלג – מה אפשר לעשות?

תוכנית השאלת ספרי לימוד  – כדאי או לא?

את תוכנית ההשאלה מפעילים בתי הספר מיסודי ועד תיכון, העומדים בקריטריונים שנקבעו ע"י משרד החינוך. השתתפות ההורים בתוכנית אינה חובה. לכאורה מדובר בעסקה כדאית. משלמים אגרה שנתית בסך כ- 300 ש"ח תמורת שימוש בספרי לימוד שיש להחזיר בסוף השנה. לרוב זה משתלם, אך מומלץ לכל הורה לבחון את הכדאיות לגבי ילדיו:

  • ילדכם לא מקפיד על סדר וניקיון?
    בעת החזרת הספרים בסוף השנה, תידרשו לרכוש ספר חדש להחלפת כל ספר שהוחזר במצב גרוע. כך שיתכן שסך התשלום הכולל את האגרה יהיה גבוה מעלות רכישת סל הספרים כולו באופן עצמאי.
  • הילד עולה לכתה א?
    מכיוון שיש להחזיר את הספרים (וחלק מהחוברות) לבית הספר בתום השנה, לרוב אוסרים על התלמידים לכתוב בהם, גם כשיש מקום ייעודי לכך, והם נדרשים להעתיק למחברת את המשפט כולו כדי להשלימו. לכן כשמדובר בילד בכיתה א', שכתיבתו אטית יותר, יתכן שכדאי לרכוש ספרים ולא לשאול. בדקו את מדיניות בית הספר בנושא לפני ההצטרפות לתוכנית ההשאלה.
  • ספרי בסיס למקצוע בו הידע מתבסס על ידע משנים קודמות
    במקרה כזה (למשל, במקצוע המתימטיקה) ייתכן שכדאי שהספרים יהיו זמינים בבית לצורך חזרה על החומר בשנים הבאות. זאת, בעוד שבהשאלת ספרים יש להחזירם
  • רשימת הספרים כוללת ספרים דיגיטליים?
    באופן אישי, נעים לי הרבה יותר לקרוא ספרים מנייר. אולי זה הדור…
    אבל מתברר שגם ילדים עלולים להיתקל בקשיים בריכוז מול מסך, אם בשל הפרעות קשב וריכוז כלשהן, ואם בשל גירויים של אפליקציות נוספות המותקנות בטאבלט/לפטופ המשמש לקריאת הספרים הדיגיטליים. לרוב הספרים הדיגיטליים ישנה גרסה רגילה, של ספר נייר, שניתן לרכוש באופן עצמאי ולסייע בכך לילדים המוסחים בקלות.

לא הצטרפתם לתוכנית השאלת הספרים? לא חובה לרכוש ספרים חדשים

  • נסו לאתר, בעזרת הורים אחרים בכיתה, קבוצת הפייסבוק השכונתית ועוד, הורים לתלמידים שסיימו השנה לימודים בכיתה אליה עולה ילדכם, ושיהיו מעוניינים למכור לכם את הספרים.
  • לחילופין – ניתן לרכוש ספרים משומשים און ליין או מהחנות השכונתית.
  • לפני רכישת ספר משומש – זכרו לוודא כי מהדורת הספר שבכוונתכם לרכוש מתאימה לזו המופיעה ברשימת הספרים לשנה הבאה.

לפני רכישת ציוד לבית הספר

  • כדאי לרכז את המוצרים לבית הספר במקום ייעודי בבית – זה מאפשר לנו להיות עם ה"יד על הדופק" על מה שיש ומה שחסר, מחד, ולנתב את הילדים לחפש את הציוד שחסר להם במהלך שנת הלימודים במקום אחד ולהימנע מבאלאגן, מאידך.
  • כדאי לבדוק מה נשאר לנו משנה קודמת – תיקים, כלי כתיבה, מחברות, ציוד אחר (דבק, מספריים, מחוגות וכד').
  • כדאי לברר עם החנות השכונתית אם תינתן הנחה לתשלום במזומן, או על רכישה גדולה במיוחד, וכך להקטין ההוצאות עוד קצת.
  • בדקו אם המועדונים שבהם אתם חברים, או גיפטקארד שנשכח בתיק, מעניקים הנחה בחנויות בהן אתם מתכוונים לרכוש את הציוד או חלק ממנו.
  • קחו בחשבון אפשרות לרכישת חלק מהמוצרים בחנות אחת וחלק אחר בחנות אחרת, כך שתיהנו ממבצעי כל החנויות.
  • כדאי לחפש גם ברשתות או חנויות שאינן נחשבות "ייעודיות" לציוד כזה, שכן במהלך הקיץ, וכבר התחלתי לראות ניצנים, מוצע ציוד לבית הספר במחירים משתלמים גם במקומות פחות צפויים, כגון סופרמרקטים, רשתות DIY גדולות, איקאה ועוד. בדקו המחירים בחנויות אלו, וכמובן – היכולת להשתמש במבצעי המועדונים.
  • לרבים היום חשובה גם האמירה החברתית, ובכל שנה ארגונים חברתיים שונים יוצאים במבצע עם רשת כלשהי, כך שאחוז מהמחזור נתרם לארגון (בשנים קודמות היו ארגוני המטפלים בחירשים וכבדי שמיעה, ילדים עם צרכים מיוחדים, ילדים חולים במחלות שונות ועוד).
    אם זה חשוב לכם, עקבו אחר הפרסומים של הרשתות השונות.
  • לא כדאי לרכוש את כל הציוד הנדרש לכל השנה מראש, אלא אם כן יש לכם הנחה משמעותית במיוחד לרכישה בכמויות/מכירים את המותגים אותם אתם רוכשים.
    אתם עלולים לגלות שהמחברת הדקה נוחה יותר לכתיבה מזו העבה (שממנה קניתם 20), או שהטושים שפורסמו כנשטפים בקלות בכביסה משאירים כתמים לא רק על הבגדים אלא גם בכל הבית.

קניות און ליין

  • דעתי על רכישות אלה ידועה לחבריי, אבל הרוב קובע והרוב אוהב…
    מציעה, בכל זאת, לבדוק חנויות מפעל (למשל של תיקי בית ספר) או מבצעים של חנויות בארץ טרם הרכישה בחו"ל
  • כדאי לשים לב שבהזמנות מחו"ל נדרש לרכוש כבר במהלך יולי, על מנת לקבל את המוצרים לפני תחילת שנת הלימודים
  • ישנם מוצרים שלא מומלץ לרכוש מאתרים מחו"ל, למשל מחברות – משום שגובה השורה וכיוון פתיחת המחברת אינם תואמים את הנדרש בבתי ספר דוברי עברית
  • חברותיי אומרות שכדאי במיוחד לעשות זאת עם מוצרים יקרים יחסית כגון תיקי בית ספר

חנויות סטוק

  • פריחתן של חנויות אלה מעידה על הצלחתן.
  • הילד מתעקש על מחברות ממותגות? מחירן של אלה לרוב זול יותר בחנויות הסטוק. לחילופין ניתן לרכוש קישוטים, מדבקות  או נייר עטיפה למחברות פשוטות על מנת להופכן למחברות ממותגות (או מושקעות יותר) עם אמירה אישית.
    בל נשכח שישנה אופציה נוספת, והיא לחנך גם את הילד לסדרי עדיפויות בהוצאות, אבל את זה נשאיר לדיון על חינוך פיננסי לילדים
  • כאשר הילדים גדולים יותר (ובמיוחד גדולות יותר), תיק אחד אינו מספיק, ונדרשים צבעים שונים כדי להתאים לנעליים, גוון השיער ומה לא. חנויות אלו הן פתרון מצוין לרכישת מוצרים קטנים, חמודים ולא יקרים לשידרוג התיק הנוכחי (כגון סיכות או פאצ'ים) או תיקים קטנים וזולים יותר לימים שבהם אין צורך בתיק הגדול.
  • כדאי לרכוש גם מוצרים נוספים הנדרשים במהלך שנת הלימודים: בקבוקי שתייה רב פעמיים, מפיות אוכל מבד, כובע מצחייה לטיולים וכו'.
  • חשוב לבדוק אם קיימים מוצרים נוספים בקטגוריה בקצה החנות, בתחתית או במעלה המדפים – שם נמצאים בד"כ המוצרים הזולים יותר, והלא-ממותגים.

 תלבושת בית ספר ובגדים לסתיו/חורף

  • בתי ספר רבים קבעו כתלבושת אחידה חולצה בצבע לבחירת התלמיד ועליה הדפסת סמל בית ספר.
    המדובר בחולצות גנריות, פשוטות, שכדאי לרכוש במקומות בהם מוכרים אותם בסטוקים
    (8 ב 100, 5 ב – 60) . ברוב החנויות הללו תוכלו גם להדפיס את סמל בית הספר.
  • ילדכם רוצה חולצה מתוחכמת יותר עם אמירה אישית? גוונו במקביל לפריטים פשוטים.
  • סווטשירטים לחורף – אם מקובל בבית ספרכם, השאירו אותם חלקים ללא סמל בית ספר, כדי שניתן יהיה לעשות בהם שימוש גם לאחר שעות בית ספר.
  • חולצות דקות – אם אתם מאלה שחם להם תמיד, זהו הבגד השימושי ביותר בחורף הישראלי (עם גופיה מתחת או עליונית דקה מעל). העונה שלהם קצרה מכל בגד אחר, ולכן מומלץ להצטייד מבעוד מועד במבצעי סוף העונה (שאורכת כשבוע וכמעט תמיד רק באפריל ;-ׂׂ)).
  • חולצות לילדים הקטנים המרבים להתלכלך – כדאי להתפשר על כמות על חשבון איכות, בצד כמה בגדים המיועדים למסיבות סוף השנה, צילומים וכדומה.

שאלות שרק אתם יודעים לענות עליהן:

  1. מחקרים מראים כי יציאה לקניות עם הילדים מגדילה את היקף הרכישות.
    במקרה דנן, זה יכול להיות די יקר. מנגד, אין כמו למידה בשטח.
    אם אתם יכולים לשתף את הילדים בבניית התקציב והשיקולים – תוכלו להרוויח אחה"צ של למידה במסגרת המטלות. בין השאר, חשוב לקבוע את התקציב לפריטים ממותגים שיקבל כל ילד, ואת משך הזמן לשהות בכל חנות/מחלקה.
  2. מחירי התיקים ופריטים דומים יורדים אחרי ספטמבר, אך המתנה עד למועד זה עלולה להביא לכך שאין לכם מבחר גדול, או לחילופין להביא אתכם לבזבוז זמן רב בחיפוש אחר הפריטים המבוקשים.
    גם כאן, רק אתם יכולים לדעת אם אתם רוצים ומעוניינים להמתין עד לאחר תחילת שנת הלימודים.
  3. אם אפשרי, צאו לקניות מוקדם בבוקר או בסוף היום. זה מאפשר רכישה ברוגע יחסי וללא לחץ בחנות או בקופות. האמירה העממית גורסת שבחנויות (בעיקר הסטוק) יש יותר מלאי בתחילת היום, כך שזה יכול להועיל לכם כפליים.

חשוב לזכור:

  1. החגים ממש מעבר לפינת החזרה ללימודים, המתנה לספטמבר לא ממש תקטין ההוצאות השוטפות
  2. השנה נוסף לנו חג נוסף – הבחירות – יום שבתון שרוב רובו יוקדש לבילוי משפחתי ולהוצאות נוספות כמובן.
  3. גם כאשר כל פריט עולה רק 25₪, רכישת 20 פריטים כאלה תביא אותנו להוצאה של 500 ₪!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *