קיבוע זכויות

זמן קריאה משוער: 3 דקות ו-7 שניות

קיצבת הזיקנה המשולמת ע"י המוצרים הפנסיוניים השונים חייבת במס לפי מדרגות מס, באופן דומה לשכר.
באמת? כן, זו עובדה שמפתיעה רבים. רבים אחרים מתווכחים איתי במפגשים השונים ומספרים לי על חברים שמרוויחים 10,000 ש"ח קיצבה ואינם משלמים שקל מס – זאת, כדי להוכיח אותי על טעותי.

נכון, גם אלה צודקים. ראשית, כי גם בגימלה ניתן לקבל נקודות זיכוי על ילדים עד גיל 18 (זכרו שלא כל הגמלאים הם בני 67), בגין נכות או פטורים על מקום מגורים, למשל. אבל הסיבה העיקרית שבגינה גמלאיות (מעל 62+) וגמלאים (מעל גיל 67) משלמים פחות מס הכנסה הוא "פטור גמלאים".

בעשור הראשון של שנות ה – 2000 נעשתה רפורמה מקיפה בחסכון הפנסיוני, ששינתה את כללי ההפקדה והמשיכה למוצרים פנסיוניים, וכן את התייחסות מס הכנסה אליהם. ב – 2012 (נכון, גלש קצת מעבר לעשור הראשון 🙂 ) בוצע שינוי מקיף במה שבעבר היה נקרא "פטור גמלאים".

גמלאיות מעל גיל 62 וגמלאים מעל גיל 67 (וכן פורשים מחמת נכות), אשר קיבלו גימלה ראשונה, זכאים לבצע מהלך של קיבוע זכויות. שיאו של ביצוע קיבוע זכויות הינו חתימה על טופס 161ד והגשתו לפקיד שומה.
טופס זה הינו למעשה הודעה של הגמלאי למס הכנסה כיצד החליט להקצות את הטבות המס שלו בין המוצרים הפנסיוניים שלו. הודעה זו אינה הפיכה, ומשפיעה על הכנסותיו של הגמלאי למשך כל חייו קדימה.
מאחר ותקופת הגימלה מאופיינת במחיה מצבירות וחסכונות שהגענו עימם עד כה, ופחות בהכנסות נוספות עתידיות, חשוב שהתהליך יתוכנן כהלכתו.

ניהול התקציב

ראשית, יש לאמוד את גובה ההכנסה החודשית/שנתית אותה נצטרך בעתיד. ישנם הממתינים ליציאה לגמלאות כדי לטייל בעולם, לשוט בקרוז עליו חלמו או ללמוד מקצועות שהוריהם הכתירו כ "לא פרקטיים". יש שטסים לבקר את ילדיהם בחו"ל ונדרש להקצות לכך תקציב ייעודי. ויש זוגות שמספרים לי שעכשיו יחסכו שעות נסיעה על הכביש, לא ילבשו עוד עניבות מחויטות ויחליפו את הגנן 🙂
יש, כמובן, את אלו אשר ממשיכים לעבוד, מתוך כורח או רצון. גם אלה יכולים לבצע קיבוע זכויות, למרות שהם ממשיכים לעבוד במקביל לקבלת הגימלה.

שנית, יש לבחון את רשת הבטחון שיש לגמלאי או לבית האב – האם הבית שהם גרים בו הוא שלהם ונטול הלוואות, האם, במקרה של הרעת מצב בריאותי חס וחלילה, קיימים ביטוחים אשר יאפשרו הקטנת העול הכלכלי, למשל ניתוחים פרטיים או מצב סיעודי.

שלישית, מה היכולות – מה הצבירה במוצרים הפנסיוניים, השקעות וחסכונות והאם הכספים מושקעים בהתאמה לצרכים שלהם.

הקצאת פטורים

לכל גמלאי/ת העומד בתנאים לעיל (עריכה: 12/2021 אצל גמלאיות הגיל משתנה לפי תאריך הלידה בהתאם לשינויים שנעשו בחוק לעניין גיל הפרישה של נשים) קיים "סל פטור" אשר עומד כיום על כמעט 800,000 ש"ח ויעמוד ב – 2025 על כ – 1 מליון ש"ח והוא היקף ה"הנחה" שניתנת על תשלום המס לתוחלת חיים.

חשוב להדגיש כי מדובר בהנחה על תשלום המס ולא החזרים/תשלומים המגיעים לגמלאי המבצע קיבוע זכויות לפרישה.

בתוך הפטור הזה קיימים כללים שונים למוצרים הפנסיוניים – קופות גמל, פיצויי פיטורין, הפרשות פנסיוניות שקיבלו הטבות מס וכאלה שלא/חויבו במס, ועוד.

למשל, מי שמשך פיצויים פטורים בגובה 100,000 ש"ח – הפטור העומד לרשותו בקיבוע יקטן בגובה 135,000 ש"ח (כל 1 ש"ח פיצויים פטורים שנמשך פוגע בפטור בגובה 1.35 ש"ח).
הפרשות לקופות גמל שנעשו לאחר 2008 הן קיצבתיות, אך ניתן למשוך, תחת כללים מסוימים, כסכום חד פעמי ולהקטין את הפטור ממס על הקיצבה השוטפת.
אין חובה, למשל, למשוך את כל הצבירה לקיצבה כקיצבה וניתן לייעד אותה לצרכים אחרים (כגון הורשה/אנונה).

האפשרויות מגוונות מאוד ותלויות במוצר, כללי המיסוי, תקנון/פוליסה וכמובן – בראש ובראשונה – צרכים.

ובכל זאת לא הבנתי מה זה אומר

נניח שאחרי שחישבנו את מה שחישבנו, והחלטנו את מה שהחלטנו – הגענו לפטור על הגימלה של 32% או כ – 2,800 ש"ח. המשמעות היא שמקיצבה של 10,000 ש"ח לא נשלם מס בגין 2,800 ש"ח (בגלל קיבוע הזכויות) ונידרש לשלם מס רק על 7,200 ש"ח.
אשה עם 2.75 נקודות זיכוי תשלם מס של כמה מאות ש"ח בודדים על קיצבה זו.
זאת, על אף שמדרגות המס להכנסה מקיצבה זהות לאלו של שכירה עם אותה הכנסה. כל זה בזכות קיבוע הזכויות.
2,800 ש"ח נשמע מעט? חשבו כמה זה אומר על פני תוחלת חיים.

קיבוע הזכויות חשוב, לעיתים, לביצוע גם בקיצבאות נמוכות שבהן לא משלמים מס ממילא. למשל, כדי לאפשר משיכה של כספים קיצבתיים כסכום חד פעמי, כדי לאפשר לבן/ת הזוג ליהנות מנקודת זיכוי נוספת או כדי להקטין חבות מס כאשר עובדים במקביל.

סיכום

קיבוע זכויות לפרישה הוא הליך בו מקצים פטור על המוצרים השונים, כולל קיצבה. הוא תהליך שמתחיל בתכנון נכון של הצרכים של הגמלאים, וסופו הוא הודעה, בלתי הפיכה, למס הכנסה על אופן ההקצאה.
כדאי לעשות אותו בליווי מקצועי, ולאחר בחינת כל הזוויות, ההיבטים והצרכים.
בניגוד לדעה הרווחת, הוא, כמפורט מעלה, אינו רק מס, ואינו נדרש רק במקרה של קיצבאות גבוהות מאוד.
תכנון נכון של הקיבוע יכול לחסוך כמה עשרות, ואולי מאות, ש"ח על פני תקופה.

רוצים לדעת עוד? מבקשים סיוע בביצוע קיבוע זכויות? מוזמנים לפנות.

המאמר כללי מאוד ואינו מתיימר לתת הסבר מעמיק על התהליך הסבוך של קיבוע זכויות לפרישה.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *