הלוואות

זמן קריאה משוער: 2 דקות ו-53 שניות

הלוואה היא עיסקה בה אדם "קונה" כסף לתקופה ידועה מראש על מנת להשיג מטרות כלשהן.
מחיר המוצר (הכסף) הוא הריבית, והלווה יכול להיות בנק, גוף חוץ בנקאי (כגון חברות כרטיסי האשראי), חברות ביטוח או גופים המתמחים בהלוואות חברתיות.
כמובן, שניתן לקבל הלוואות באמצעות גופים כגון המעסיק, ועד העובדים, גופים של גמילות חסדים ומשפחה.

כמעט כולנו נדרשים להלוואה בשלב כלשהו של חיינו, לצרכים שונים: רכישת דירה, רכב, כיסוי חובות ("מינוס"). כלל האצבע המקובל הוא שהלוואה היא הלוואה "טובה" כאשר היא מאפשרת לנו להשיג משהו על סמך הכנסה עתידית, כגון משכנתא לרכישת דירה, והיא אינה הלוואה טובה כאשר היא מיועדת לכיסוי מינוס. הסיבה לכך קלה להבנה – מחיה מעבר להכנסות מחייבת חשיבה ותכנון מחודשים של מבנה ההוצאות, ועל כן הלוואה המיועדת לגידול מלאכותי של ההכנסות אינה הלוואה טובה.
כמובן שגם כאן אין תשובות מוחלטות, משום שלעיתים אנו נקלעים למצב נקודתי בו הלוואה לכיסוי חובות היא הפתרון הטוב ביותר למניעת סחרור גדול עוד יותר.

מה הדברים החשובים לשקול בהלוואה

  1. ריבית – מחיר הכסף
  2. אופן חישוב החזר ההלוואה – רוב רובן של ההלוואות מוחזרות עפ"י לוח שפיצר – כלומר, החזר קבוע מדי חודש, אשר מביא בחשבון החזר ריבית וקרן גם יחד. זהו סוג החזר אשר מאפשר ודאות יחסית בתכנון ההוצאות החודשיות. ישנן גם אפשרויות כגון תשלום קבוע של קרן או הלוואות "בלון" – המאפשרות תשלום של הקרן, או קרן וריבית, רק בסוף תקופה. הלוואות כאלה פופולריות במיוחד עבור תקופות ביניים, למשל, אם קנינו דירה אבל טרם מכרנו את שלנו.
  3. האם יהיה שינוי בריבית – הלוואות צמודות למדד הן בעלות ריבית קבועה, וההחזר מתעדכן במקביל עם המדד. הלוואות בריבית קבועה הן הלוואות בהן הריבית ידועה מראש, ומביאה בחשבון כבר את המדד הצפוי. הלוואות בריבית פריים משתנות בהתאם לריבית הפריים שבנק ישראל מפרסם מדי חודש.
  4. בטוחות – הלוואות כגון משכנתא או רכב ייטו להיות זולות יותר מאשר הלוואה לצורך נסיעה משפחתית לחו"ל, למשל, וזאת משום היכולת להעמיד את הבית/רכב לטובת הגוף הלווה.
  5. תקופת ההחזר – בהלוואות כגון גישור על חשבון קרן השתלמות הריבית נמוכה מאוד (בטוחה) אך תקופת ההלוואה בד"כ קצרה יחסית, כך שאם לווים סכום כסף גדול, ההחזר החודשי יהיה גבוה.
    מאחר שאנו בד"כ לווים כאשר אין לנו כספים משלנו, החזר חודשי גבוה עלול לדרדר אותנו ביכולת ההחזר על אף היותה של הריבית אטרקטיבית.

הלוואות גישור

אחד המוצרים הפופולריים כיום, בזכות שגשוג שוק ההון, היא הלוואות גישור, בפרט על חשבון קרן השתלמות ושאר חסכונות פיננסיים. הלוגיקה מאחורי מהלך זה מייצרת מהלך של win-win הן לגופי ההשקעה והן לחוסך/לווה, והיא מתבססת על העובדה שמזה שנים רבות הריבית נמוכה מאוד. בד בבד, התשואות בשוק ההון מאז 2009 גבוהות מהממוצע הנהוג לחישוב על פני שנים (4% לשנה).
התוצאה היא שלחוסך המבקש למשוך את קרן ההשתלמות שלו תינתן הצעה חלופית: השאר את הקרן לצורך הגדלת התשואות וקח הלוואה בגובה הסכום שרצית (ולא יותר מ – X% מהסכום הנצבר) בריבית של 1% (לדוגמא). הריבית אמנם משתנה, אולם היא נמוכה מזה כעשור, ואין סימנים לכך שתעלה. במקרה של תשואה של 5% בקרן, למשל, הרוויח החוסך 4% רק בזכות העובדה שלקח הלוואה ולא משך את הכספים שלו.

מינוף


יש המבקשים לקחת הלוואה, בעיקר הלוואות גישור (משום שהן זולות יותר) מבלי שהם צריכים את הכסף, רק לצורך השקעה חוזרת בשוק ההון. מהלך כזה נקרא "מינוף".
המצדדים במהלכים אלה טוענים כי זו דרך מצוינת להגדיל את ההון העצמי, משום שהיא מאפשרת ליהנות משוק ההון המשגשג. מנגד, מהלכים כאלה הם מסוכנים משום שבמקרה של ירידה בשווקים, החוסך גם הפסיד כספים בקרן גם נדרש להמשיך לשלם את ההלוואה. בעיניי, אף שאנשים, בעיקר הצעירים, מתייחסים לכך בקלות ראש רבה, זהו מהלך מסוכן שיש להבין את השלכותיו טרם ביצוע.

משיכת יתר

כן, גם משיכת יתר ("מינוס", בשמה הנפוץ יותר) היא הלוואה, פשוט משום שמישהו (הבנק) מאפשר לנו לצרוך יותר ממה שיש לנו. למשיכת יתר יש ריבית ידועה וקבועה מראש, לפי הכנסה/מדרגות/תנאי החשבון ועוד. למשיכת יתר מתייחסים כאל הלוואה לא טובה, הן משום הריבית הגבוהה בד"כ והן משום ש(גם) היא מאפשרת לנו לחיות מעבר ליכולות שלנו. עם זאת, כמו ברוב המקרים, אין פה שחור ולבן וייתכנו מקרים בהם משיכת יתר תהיה ההלוואה הנוחה ביותר (למשל, לתקופה קצרה של תזרים שלילי, לתקופה משברית עד איזון ובניית תקציב מחודש ועוד).

לסיכום

הלוואה עלולה לטעת בנו אשלייה של הכנסות גבוהות מהמצב האמיתי, ויכולת עמידה בהוצאות שלנו. מנגד, הלוואה יכולה להיות כלי נהדר להתקדמות בחיים ע"י מתן אפשרות של "השטחת" הכנסות עתידיות, כך שנוכל לצבור נכסים היום על אף השכר הגבוה יותר מחר. נדרש לוודא כי תנאי ההלוואה ואופיה מתאימים לנו, ולא לבדוק רק על סמך מחיר המוצר (ריבית).

הלוואות הן כלי להשטחת הכנסות ולצבירת רכוש על חשבון הכנסה עתידית. בימינו, בשוק הון גואה הן משמשות גם להגדלת הכנסה
photo on piqsels

האמור אינו מהווה ייעוץ ומיועד לתת מידע כללי בלבד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *